Dluhopisy

Severní Korea: Vůdce KLDR Kim Čong-un vyjádřil zájem obnovit jednání 6 zemí o odzbrojení (Nikkei)

Čtvrtek 5. duben 2018 14:58

Vůdce KLDR Kim Čong-un podle deníku Nikkei s citací více zdrojů napojených na Čínu a KLDR prezidentovi Číny během jednání v Pekingu minulý týden řekl, že souhlasí s návratem k jednání 6 zemí o nukleárním programu a raketových testech KLDR.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un podle čtvrtečního deníku Nikkei s citací více zdrojů napojených na Čínu a KLDR podle dokumentů vydaných po schůzce KIm Čong-una a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, prezidentovi Číny během jednání v Pekingu minulý týden řekl, že souhlasí s návratem k jednání 6 zemí o nukleárním programu a raketových testech jeho země. Zmíněné zdroje uvádějí, že vůbec není jisté, zda se vůbec jednání uskuteční.

Čína jednání komentovala slovy, že Kim Čong-un slíbil odhodlání denuklearizace. Vztahy KLDR - Čína, v posledních měsících značně ochlazeny, se opět během Kim Čong-unovy tajné návštěvy Číny náhle zlepšily.

Jednání 6 zemí se účastní Severní Korea, Jižní Korea, USA, Rusko, Japonsko a summit hostící Čína. Rozhovory se naposledy konaly v roce 2009. KLDR tehdy prohlásila opakované jednání za mrtvé kvůli agresi USA.

Čína dlouhodobě je tajným nejbližším spojencem KLDR. Vzájemné vztahy se narušily rozvojem jaderných zbraní a raket KLDR a naopak podporou Číny odvetných tvrdých sankcí Organizace spojených národů.

Severní Korea v předchozích jednáních uvedla, že může zvážit, že se vzdá svého nukleárního arzenálu výměnou za odchod vojsk USA z JIžní Koreje a stažením zastrašujícího tzv. jaderného deštníku USA z Jižní Koreje a Japonska.

Někteří analytici prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi vyčítají, že jeho ochota setkat se s Kim Čong-unem znamená pro KLDR diplomatické vítězství , jelikož USA roky trvaly na tom, že před jakýmkoliv takovým summit KLDR provede kroky k denuklearizuaci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web